
محاسبه بازه زمانی بین دو تاریخ
خیلی وقت ها پیش میاد که بخوایم مدت زمان گذشته از یک تاریخ (محاسبه اختلاف سن !) رو حساب کنیم. مثلا اینکه بخوایم سن یک نفر رو حساب کنیم. یا اینکه مثلا مدت سابقه یک نفر که در یک شرکت مشغول بکار بوده رو حساب کنیم و … . برای اینکه بتونیم همچین محاسباتی رو انجام بدیم باید با مفهوم تاریخ (بویژه تاریخ شمسی) در اکسل آشنا باشیم. مفهوم تاریخ رو قبلا در مقالات متفاوتی بصورت کامل شرح دادیم. قبل از ادامه این بحث، مقاله مفهوم تاریخ در اکسل و مقاله تاریخ شمسی در اکسل رو حتما مطالعه کنید.
در این مقاله، ما فرض میکنیم که با تاریخ شمسی سر و کار داریم. تاریخ شمسی از جنس تاریخ قابل محاسبه که در ورژن ۲۰۱۶ به بعد اکسل موجود است. پس تاریخ ثبت شده در سلول ها، عملا تاریخ میلادی است که با ظاهر شمسی نمایش داده میشه. میخواهیم سن افراد رو تا پایان سال ۱۴۰۱ حساب کنیم. پس کافیه تاریخ تولد هر نفر رو از تاریخ مبدا مورد نظر (پااین سال ۱۴۰۱) کم کنیم. (شکل ۱)
اما خب این فاصله به روز محاسبه میشه. ما میخوایم این فاصله رو به تفکیک سال، ماه و روز داشته باشیم. پس برای محاسبه فاصله به این شکل، در ادامه با من باشید.
شکل ۱- محاسبه فاصله دو تاریخ
حالت های محاسبه بازه زمانی بین دو تاریخ (محاسبه اختلاف سن)
در اکسل تابعی وجود داره به نام Datedif که فاصله دو تاریخ رو به حالت های مختلفی که نیاز داریم محاسبه میکنه. این تابع از توابع مخفی اکسل هست که در لیست Functions نمیاد و آرگومان هاش در پیش نمایش دیده نمیشن. پس باید تعداد و نوع آرگومان هاش رو بشناسیم.
آرگومان اول: Start Date یا تاریخ شروع (ابتدای بازه)
آرگومان دوم: Finish Date یا تاریخ پایان (انتهای بازه)
آرگومان سوم: نحوه نمایش این فاصله. (در ادامه با مثال شرح میدهیم)
آرگومان سوم | نحوه نمایش فاصله |
“Y” | فاصله رو به سال نمایش میده |
“M” | فاصله رو به ماه نمایش میده |
“D” | فاصله رو به روز نمایش میده |
“YM” | فاصله رو بصورت ماه باقیمانده بعد از سال نمایش میده |
“MD” | فاصله رو بصورت روز باقیمانده بعد از ماه نمایش میده |
مثلا فرض کنید، فاصله دو تاریخ که در ابتدای آموزش ارائه شد رو میخواهیم به سال ببینیم. کافیه تابع رو به شکل زیر ثبت کنیم و تا انتهای جدول درگ کنیم.
=DATEDIF(B3,$A$1,”Y”)
شکل ۲- تابع Datedif و نمایش فاصله به سال
حالا میخواهیم ببینیم چند سال و چند ماه؟ مثلا برای نیکا، به ما بگه ۳۱ سال و چند ماه؟ پس میریم سراغ حالت YM. در این حالت، میاد ۳۱ سال رو میذاره کنار و باقیمانده فاصله رو به ماه حساب میکنه. یعنی:
=DATEDIF(B3,$A$1,”YM”)
شکل ۳- محاسبه باقیمانده فاصله به ماه
حالا اگه بخوایم باقیمانده سال و ماه رو به روز هم بهمون بده، میریم سراغ حالت MD
=DATEDIF(B3,$A$1,”MD”)
شکل ۴- محاسبه باقیمانده فاصله دو تاریخ به روز
ما تابعی داریم به نام Today که میتونه تاریخ روز جاری رو بهمون بده. پس میتونیم بجای سلول A1 از تابع Today استفاده کنیم که فاصله مورد نظر رو بصورت داینامیک تا روز جاری بهمون بده. پس با این کار تونستیم فاصله دو تاریخ رو به سال، ماه و روز محاسبه کنیم.
حالا کافیه که این اجزا رو به هم بچسبونیم و سن افراد رو به سال و ماه و روز در یک سلول ببینیم. اگر با روش های ساخت جمله داینامیک آشنا نیستید حتما مقاله مربوط به این موضوع رو مطالعه کنید.
=C3&” سال و “&D3&” ماه و “&E3&” روز”
اگر تاریخ پایان رو از Today گرفته باشیم، هر بار که فایل رو باز کنیم، سن افراد تا روز جاری، بصورت داینامیک محاسبه میشه.
شکل ۵- نمایش سن افراد بصورت جمله داینامیک
دانلود فایل اکسل این آموزش
برای دانلود فایل اکسل محاسبه اختلاف سن در اکسل روی دکمه زیر کلیک کنید.
مشاهد ویدئو محاسبه اختلاف سن در اکسل
روش های دیگه ای هم برای این محاسبات وجود داره که میتونید در ویدئو زیر مشاهده کنید.