
تابع IMAGE در اکسل تصاویر را از یک منبع، مثلا وب، وارد سلول ها می کند. شما می توانید برای عکس ها متن جایگزین یا همان Alt Text تعریف کنید و سایز و ابعاد عکس را هم تنظیم کنید. بعد از اینکه تصویری وارد یک سلول کردید، می توانید سلول را جا به جا کنید یا اندازه آن را تغییر دهید، و کلا هر کار دیگری که روی سلول های اکسل می شود انجام داد؛ مثل مرتب کردن و فیلتر کردن اطلاعات، روی سلول های حاوی عکس هم می توانید انجام دهید.
کاربرد تابع IMAGE در اکسل
کاربرد تابع Image در اکسل این است که با اضافه کردن عکس به داده های خود، آنها را برای بیننده شفاف و قابل فهم تر کنید. برای مثال اگر لیستی از موجودی اجناس در انبار دارید با اضافه کردن عکس اجناس به این لیست، در یک نگاه متوجه خواهید شد که چه جنس هایی موجود هستند. به همین صورت برای لیست های دیگری چون لیست بازی ها، لیست کارکنان و حتی برای آموزش مفاهیم ریاضی هم به کار می رود.

فرم تابع و آرگومان های آن
تابع IMAGE به این صورت نوشته می شود:
=IMAGE(source, [alt_text], [sizing], [height], [width])
این تابع ۵ آرگومان می گیرد که فقط آرگومان اول آن، یعنی source، اجباری است و بقیه اختیاری هستند
آرگومان اول
source: آدرس URL فایل تصویر است که از پروتکل “https” استفاده می کند. این تابع از فرمت های BMP، JPG/JPEG، GIF، TIFF، PNG، ICO، و WEBP پشتیبانی می کند (فرمت WEBP در نسخههای وب و اندروید اکسل پشتیبانی نمی شود).
آرگومان دوم
alt_text: با این آرگومان یک متن جایگزین برای تصویر تعریف می کنید تا بهتر به آن دسترسی پیدا کنید.
آرگومان سوم
sizing: با این آرگومان ابعاد تصویر را مشخص می کنید که ۴ مقدار مختلف می تواند بگیرد:
۰: تصویر در سلول قرار می گیرد و نسبت ابعاد اصلی آن حفظ می شود.
۱: تصویر سلول را پر می کند و نسبت ابعاد اصلی نادیده گرفته می شود.
۲: اندازه اصلی تصویر حفظ می شود، حتی اگر از محدوده سلول تجاوز کند.
۳: اندازه تصویر به صورت دستی با استفاده از آرگومان های height و width قابل تنظیم می شود.
آرگومان چهارم و پنجم
height: ارتفاع تصویر به پیکسل را مشخص می کنید.
width: با این آرگومان هم عرض تصویر را بر حسب پیکسل مشخص می کنید.
توجه کنید که در صورتی که فقط یکی از آرگومان های height یا width را مشخص کنید، نسبت ابعاد تصویر بر اساس آن آرگومان حفظ خواهد شد.
نکته: ممکن است پیغامی دریافت کنید که دسترسی به برخی از تصاویر Linked Data Types غیرفعال شده است، زیرا این تصاویر نیاز دارند به یک منبع خارجی متصل شوند. اگر به این اتصال اعتماد دارید، می توانید دسترسی به تصاویر را فعال کنید.
نکات مهم درباره آرگومان های تابع IMAGE
زمانی که می خواهید آرگومان های این تابع را مشخص کنید، باید به چند نکته توجه کنید.
- هنگام تنظیم ارتفاع و عرض عکس در تابع IMAGE دقت کنید که نسبت ابعاد یعنی تناسب بین ارتفاع و عرض اصلی عکس را به هم نریزد.
- اگر source یک URL باشد که نیاز به احراز هویت دارد، تصویر نمایش داده نمی شود.
- اگر source یک URL با تغییر مسیر (redirect) باشد، به دلایل امنیتی مسدود خواهد شد.
- از آنجایی که برای آدرس URL یک محدودیت ۲۵۵ کاراکتری وجود دارد، یعنی تعداد کاراکترهای آدرس نباید بیشتر از ۲۵۵ کاراکتر باشد، پس، از کپی کردن یک URL طولانی از نوار آدرس مرورگر اجتناب کنید. اگر آدرس URL تصویر طولانی است، روی تصویر در مرورگر کلیک راست کنید، گزینه Copy image link را انتخاب کنید و مقدار را در یک سلول اکسل جایگذاری کنید. سپس از آن سلول به عنوان source استفاده کنید. به عنوان مثال، اگر URL طولانی در سلول F10 قرار دارد، فرمول IMAGE به این صورت می شود:
=IMAGE(F10)
نحوه کار با تابع IMAGE
مثال اول:
می خواهیم عکس یک کره را مستقیم با آدرس URL آن وارد یک سلول از اکسل کنیم و فقط دو آرگومان اول را مشخص کنیم. لینک عکس کره را اینجا داریم:
https://support.content.office.net/en-us/media/2d9e717a-0077-438f-8e5e-f85a1305d4ad.jpg
ابتدا در سلول مورد نظر خود این فرمول را وارد کنید؛ برای این کار یک علامت مساوی قرار دهید و تایپ کنید Image و روی تابع IMAGE دو بار کلیک کنید تا انتخاب شود.
حالا برای آرگومان اول باید لینک عکس را قرار دهید و در آرگومان دوم هم متن جایگزین که یک اسم برای عکس است را وارد کنید. دقت کنید که لینک عکس و متن جایگزین عکس باید در علامت ” ” قرار بگیرند.
=IMAGE(“https://support.content.office.net/en-us/media/2d9e717a-0077-438f-8e5e-f85a1305d4ad.jpg”, “کره”)
اینتر را بزنید و اگر با پیغام زیر مواجه شدید، روی Paste everything کلیک کنید.

در نتیجه اکسل عکس کره را، به صورت زیر، در سلول برای شما نمایش می دهد. با تغییر دادن ابعاد سلول اندازه تصویر هم تغییر می کند.

اگر با خطای BLOCKED مواجه شدید، در انتهای مطلب نحوه برطرف کردن آن را آوردیم.
مثال دوم:
فرض کنید یک جدول به صورت زیر در اکسل داریم. در ستون اول لینک عکس ها، در ستون دوم اسم عکس ها که در واقع می شود همان متن جایگزین، و در ستون سوم هم می خواهیم خود عکس ها وارد شوند. حالا می خواهیم با ارجاع دادن به سلول های ستون E، چند عکس را وارد سلول های ستون G این جدول کنیم. لینک عکس ها به صورت زیر هستند که به ترتیب یک کره، هرم، و استوانه هستند:

https://support.content.office.net/en-us/media/2d9e717a-0077-438f-8e5e-f85a1305d4ad.jpg
https://support.content.office.net/en-us/media/926439a2-bc79-4b8b-9205-60892650e5d3.jpg
https://support.content.office.net/en-us/media/35aecc53-b3c1-4895-8a7d-554716941806.jpg
پس در سلول های ستون سوم به ترتیب از بالا به پایین فرمول های زیر را با آرگومان های مختلف وارد می کنیم تا ببینیم نتیجه به چه صورت می شود.
=IMAGE(E2, F2, 0)
=IMAGE(E3, F3, 1)
=IMAGE(E4, F4, 3, 100, 200)

دسترسی سریع به عکس ها
برای اینکه راحت تر به تصاویری که وارد اکسل کردید دسترسی پیدا کنید و بتوانید سریع آنها را پیدا کنید توصیه میکنیم برای تصاویر متن جایگزین (Alt text) مشخص کنید. برای این کار:
سلولی که شامل فرمول IMAGE است را انتخاب کنید و سپس در نوار فرمول، متن جایگزین را به عنوان آرگومان دوم فرمول (alt_text) اضافه کنید.
البته توجه کنید که متن جایگزین را فقط در فرمول مشاهده می کنید و در جای دیگری نخواهید دید. اما، شما می توانید فرمول های IMAGE را مانند هر فرمول دیگر اکسل با استفاده از Values < Paste special < Copy به مقادیرشان تبدیل کنید. در نتیجه این کار به جای تصویر فقط متن جایگزین آن باقی می ماند (که در نوار فرمول قابل مشاهده است)، درست مانند تصویری که بهصورت دستی درج شده و متن جایگزین به آن اضافه شده باشد.
خطاهای تابع IMAGE در اکسل
هنگام استفاده از این تابع ممکن است با سه خطای VALUE، CONNECT و BLOCKED رو به رو شوید.
خطای VALUE
اکسل در شرایط زیر خطای #VALUE را برمیگرداند:
- اگر فرمت فایل تصویر جز فرمت هایی که اکسل پشتیبانی می کند نباشد.
- اگر آرگومانهای source یا alt_text رشته ای نباشند.
- اگر مقدار آرگومان sizing عددی بین ۰ تا ۳ نباشد.
- اگر مقدار sizing برابر ۳ باشد، اما مقادیر height و width خالی یا کمتر از ۱ باشند.
- اگر مقدار sizing برابر ۰، ۱ یا ۲ باشد و در عین حال height یا width نیز مشخص شده باشد.
خطای CONNECT
اگر مشکل اتصال به اینترنت وجود داشته باشد یا اکسل نتواند به سرور ارائه دهنده منبع عکس متصل شود، خطای #CONNECT را خواهید دید. اگر این خطا را گرفتید، اتصال اینترنت دستگاه خود را بررسی کنید و دوباره امتحان کنید.
خطای BLOCKED
اگر تنظیمات امنیتی برنامه اکسل شما دسترسی به فایل تصویر در سلول ها را مسدود کند، اکسل خطای #BLOCKED! را نشان می دهد. در این صورت، تنظیمات امنیتی مرتبط با Linked Data Types را بررسی کنید.

رفع خطای BLOCKED
برای رفع این خطا باید تنظیمات امنیتی اکسل را تغییر دهید. برای این کار به مسیر زیر در اکسل بروید:
File/Option/Trust Center/Trust Center Settings
مطابق تصویر زیر، از منوی سمت چپ روی گزینه External Content کلیک کنید. سپس از قسمت Security settings for linked data types ترجیحا گزینه دوم را انتخاب کنید (تنها در صورتی که به منبع عکس اعتماد دارید گزینه اول را انتخاب کنید). سپس Ok کنید و در پنجره بعدی هم Ok بزنید. اگر عکس برای شما نمایش داده نشد، اکسل را ببندید و مجددا باز کنید تا تنظیمات اعمال شود.

جمع بندی
در این مطلب با تابع IMAGE در اکسل آشنا شدید و یاد گرفتید که چطور از یک منبع خارجی مثل وب و با استفاده از آدرس URL عکس، خیلی راحت آن را وارد اکسل کنید. اما برای وارد کردن عکس در اکسل روش های دیگری هم وجود دارد که با استفاده از دیگر توابع و ابزارهای اکسل انجام می گیرد. اگر علاقهمند هستید با این روش ها آشنا شوید، پیشنهاد می کنیم مقاله جستجو و فراخوانی عکس در اکسل را مطالعه کنید.