
در قسمت اول آشنایی با گوگل شیت با ماهیت گوگل شیت و نحوه استفاده از اون آشنا شدیم. بعد از اون هم نحوه ورود اطلاعات و کار با ستون ها و ردیف ها رو دیدیم. حالا در ادامه میخوایم به فرمت دهی داده ها و فرمول نویسی در گوگل شیت بپردازیم.
فرمت دهی داده ها در گوگل شیت
نوار مربوط به فرمت دهی داده ها در گوگل شیت، در بالای صفحه دیده میشه (مطابق شکل ۱)
شکل ۱- گوگل شیت-فرمت دهی داده ها
از این قسمت میتونیم مکان قرارگیری متن، پررنگ بودن، گذاشتن حاشیه برای سلول ها، فرمت ظاهری داده ها مثل واحد پول و … رو تنظیم کنیم. این تنظیمات خیلی مشابه با تنظیمات فرمت سل در اکسل هست. در صورت نیاز به آشنای بیشتر حتما مقاله مربوط به فرمت دهی در اکسل رو مطالعه کنید.
این تنظیمات همگی در تب Format نیز در دسترس هستند.
در خصوص فرمت دهی یک جدول در گوگل شیت، امکانی وجود داره به نام Alternating colors . این امکان کمک میکنه که جدول داده ها مشابه Table در اکسل فرمت دهی بشه. در تصویر زیر با استفاده از این امکان داده های موجود در چند سلول رو به فرمت جدول درمیاریم.
حذف فرمت یک سلول
برای حذف فرمت تعیین شده یک سلول، میتونیم بعد از انتخاب محدوده مورد نظر با زدن کلید Ctrl+\ این کار رو انجام بدیم.
فرمت دهی در گوگل شیت مثل فرمت دهی در اکسل جزئیات زیادی داره که بعدا در جای مناسب به این موضوعات خواهیم پرداخت.
آشنایی با فرمول نویسی در گوگل شیت
انجام عملیات ریاضی روی داده ها
انجام عملیات ریاضی روی داده ها در گوگل شیت خیلی ساده هست و شباهت زیادی به اکسل داره. برای این کار اول از همه یک = در سلول تایپ میکنیم که نشون بدیم میخوایم عملیات محاسباتی انجام بدیم و فرمول نویسی کنیم. بعد از تایپ =، کافیه محاسبات دلخواه رو تایپ کنیم. مثلا میخوایم ۱۰۰ رو به ۲۵ تقسیم کنیم. تایپ میکنیم ۲۵/۱۰۰=. همونطور که در شکل ۲ نمایش داده شده، نتیجه محاسبات در بالای فرمول نمایش داده میشه. بعد از نوشتن فرمول، با زدن enter نتیجه رو در سلول مشاهده میکنیم.
شکل ۲- فرمول نویسی در گوگل شیت -محاسبات در گوگل شیت
شروع استفاده از توابع: Count, Sum, Average
توابع موجود در گوگل شیت شباهت زیادی به توابع اکسل دارند. سه تابعی که انتخاب کردیم با هم ببینیم، تابع count که برای شمارش استفاده میشه، تابع Sum که برای جمع زدن داده ها بکار میره و تابع average که برای محاسبه میانگین داده ها استفاده میشه، از ساده ترین توابع محاسباتی هستن. مثلا میخواهیم ببینیم تعداد افراد ثبت شده در دیتابیس چند نفر هستند. برای این کار باید از تابع count روی یک ستون عددی استفاده کنیم. مطابق شکل ۳، وقتی نام تابع رو تایپ میکنیم و از لیست انتخاب میکنیم، یک پنجره نمایش داده میشه که توضیحی راجع به آرگومان های تابع و ماهیت فرمول ارائه میده. حالا بعد ازا نتخاب محدوده و بستن پرانتز و زدن Enter، نتیجه فرمول نمایش داده میشه.
شکل ۳- فرمول نویسی در گوگل شیت – تابع Count
تابع Count فقط روی داده های عددی کار میکنه و اگر بخوایم تعداد سلول هایی که متن در اونها تایپ شده رو بشماریم باید از تابع Counta استفاده کنیم.دو تابع دیگه هم به همینصورت و مشابه با اکسل مورد استفاده قرار میگیره.
تفاوت بین تابع و فرمول چیست؟
البته هر دو این اصطلاحات گاهی به جای هم بکار گرفته میشن. اما بصورت کلی، تابع، یک کلمه است، مثل Sum . اما فرمول از = شروع میشه تا انتهای عملیات و عموما از ترکیب چند تابع ساخته شده.
Text To column در گوگل شیت
برای تفکیک داده ها در گوگل شیت، ابزاری مشابه Text to column در اکسل وجود داره که خیلی شبیه به هم عمل میکنن فقط باید با نام و مکان قرارگیری این ابزار آشنا بشیم.
این ابزار در تب Data و با نام Split text to column قرار گرفته که بعد از انتخاب داده های مورد نظر، از این مسیر رفته و ابزار رو انتخاب میکنیم. اگر جداکننده رو به درستی تشخیص داد که نیازی به تغییر نیست. اما اگر جداکننده صحیح نبود، میتونیم مطابق تصویر زیر، جدا کننده دلخواه رو تعیین کنیم.
امکان فوق العاده گوگل شیت
در این قسمت چندتا از امکانات فوق العاده گوگل شیت رو به عنوان یک نرم افزار بر مبنای فضای ابری خواهیم دید:
گذاشتن کامنت (یا نوت)
اگر بخوایم روی یک سلول، توضیحی اضافه کنیم بدون اینکه نیاز باشه ستون یا ردیفی اضافه کنیم، از کامنت استفاده میکنیم. ویژگی خیلی خوبی که داره اینه که میتونیم افرادی که باید این کامنت رو ببینن، از طریق جیمیل هاشون، تگ کنیم. همچنین اونها میتونن به این کامنتها پاسخ بدن و در نهایت میتونیم به عنوان موضوع حل شده، علامت بزنیم.
برای استفاده از این امکان، کافیه روی سلول کلیک راست کنیم و گزینه insert comment رو بزنیم و کامنت مورد نظرمون رو تایپ کنیم. برای اینکه بتونیم افراد رو تگ کنیم، کافیه علامت + رو تایپ کنیم و بعد آدرس ایمیل افراد مورد نظر رو تایپ میکنیم و در لیست مخاطبین، ایمیل مورد نظر رو انتخاب میکنیم. در مرحله آخر هم روی گزینه Comment کلیک میکنیم.
شکل ۴- گوگل شیت- کامنت گذاشتن و تگ کردن افراد
بعد از اینکه افراد رو در کامنت تگ کردیم، ایمیلی برای اونها ارسال میشه تا در جریان قرار بگیرن.
گوشه بالا سمت راست سلولی که کامنت گذاشته شده، به رنگ نارنجی درمیاد که نشون دهنده این هست که این سلول کامنت داره. وقتی که سلول حاوی کامنت رو انتخاب میکنیم، رنگ پس زمینه اون به رنگ نارنجی درمیاد. حالا میتونیم به کامنت پاسخ بدیم، کامنت رو اصلاح، حذف و یا آرشیو کنیم. طبق شکل ۵ اگر روی سه نقطه کلیک کنیم، گزینه Edit, Delete و Link to رو میبینیم.
شکل ۵- گوگل شیت-حذف و اصلاح کامنت ایجاد شده
اگر روی گزینه Resolve کلیک کنیم، کامنت از روی سلول برداشته میشه و آرشیو میشه. کجا؟ روی گوشه سمت راست و بالای صفحه (در کنار گزینه Share) در قسمتی به نام Comments. (شکل ۶)
شکل ۶- گوگل شیت-ذخیره کامنتها
همه کامنت هایی که به عنوان Resolved مارک شده اند، در این قسمت آرشیو میشه و میتونیم تاریخچه کامنت ها رو داشته باشیم.
گزینه link to comment هم لینک مربوط به این کامنت رو میده و میتونیم برای افراد دیگه ای ارسال کنیم.
وقتی برای اولین بار شخصی رو در کامنت تگ میکنیم، ازمون خواسته میشه که شیت رو با اون فرد به اشتراک بذاریم.
مشابه کامنت گذاشتن، میتونیم Note هم روی سلولهامون بذاریم که دقیقا کارکرد کامنت اکسل رو داره و دیگه ویژگی تگ کردن افراد و … رو نداره. فقط میتونیم موضوع مورد نظر رو تایپ کنیم. تفاوت ظاهری Note و Comment در رنگ مثلث کوچکی هست که در گوشه سلول نمایش داده میشه. مثلث کامنت، نارنجی و مثلث نوت، سبز رنگ هست.
در این قسمت هم بخشی از امکانات گوگل شیت رو با هم دیدیم. در مقالات آینده به نحوه به اشتراک گذاشتن فایل و امکان همزمان کار کردن افراد مختلف روی گوگل شیت رو توضیح خواهم داد.
با سلام
در گوگل شیت امکان فرمول نویسی های پیشرفته هست یا نه؟ یعنی میشه مثل اکسل به همون اندازه فرمول نویسی کرد یا نه؟
سلام
بله گوگل شیت پیشرفت های چشمگیری داشته و قابلیت فرمول نویسی پیشرفته داره. در بعضی موارد قابلیت های منحصر بفردی داره که اکسل هم نداره.
باسلام خدمت شما چگونه دفتر اندیکاتور در گوگل شیت طراحی کرد که تاریخ وشماره را خود کار وارد کند
درود
شماره گذاری با ترکیب if و … در گوگل شیت هم امکان پذیر هست فرقی با اکسل نداره
سلام وقت بخیر. من یک صفحه دارم که موجودی ثبت کردم و نقطه سفارش براش گذاشتم و گفتم اگه از نقطه سفارش کمتر شد سلول رو نارنجی کنه ، حالا میخوام بدونم فرمولی هست که به محض اینکه اون سلول نارنجی شد تاریخ و ساعت رو در سلول بغلی خودش ثبت کنه ؟
ممنون میشم راهنمایی کنید
درود
از منطق circular refrence استفاده کنید
داخل if
با سلام و احترام
من میخوایم چند سلول از یک فایل گوگل شیت جمع بزنیم و دیتاهاش رو تو یه فایل دیگه از گوگل شیت داشته باشم . ممنون میشم راهنمایی بفرمایید چطور میتونم این کار رو انجام بدم
با تشکر
درود بر شما
از تابع importrange استفاده کنید
البته اکسس هم باید بدید
سلام وقت بخیر. من یه شیت انلاین طراحی کردم و نیاز دارم که با زدن تیک سلول کناری اون زمان ثبت بشه. میشه راهنمایی کنید از چه فرمولی و چه روشی باید انجام بدم؟
درود
مطابق منطق کاری که در اکسل میکردیم
باید از circular reference استفاده کنید
محاسبات لوپ رو فعال کنید از قسمت file/ setting/ circular reference رو روشن کنید و این فرمول رو هم در سلول c3 بنویسید:
IF(B3=false,””,if(C3=””,NOW(),C3))
نکته: سلول B3 سل لینک چک باکس شماست
خانم خاکزاد بسیار سپاسگذارم بابت مطالب خوبی که به اشتراک می گذارید.
من با اکسل کار کردم و می دونم چطور به صورت تیبل توابع خود به خود به سلول جدید وارد می شود. مثلا با وارد کردن کد ملی شخص تمام اطلاعات را فراخوانی می کنه و اگر سلول جدید برم باز فرمول بالا به پایین اتوماتیک درک می شند. اما تو گوگل شیت اینطور نیستند یا اینکه من بلد نیستم. میشه راهنمایی بفرمایید. ممنون
درود بر شما
vlookup دقیقا توی گوگل شیت وجود داره و با درگ کردن میتونید داده های مختلفی فراخوانی کنید
اما Table در گوگل شیت وجود نداره که خودش محدودش گسترش پیدا کنه
سلام من میخام داخل این اکسل انلاین یک ستون ساعت ورود یک ستون ساعت خروج و سک ستون اختلاف ان رو داشته باشم چطوری این کار انجام بدم
اخخر ستون اختلاف هم جمع مدت زمان هارو برام ساعتی بزن مثلا ۱۷۰ ساعت ۲۰ دقیقه
درود بر شما
فرقی نمیکنه با اکسل
ساعت ها رو بزنید
از هم کم کنید بعد که با SUM که جمع کردید، روی سلول، فرمت رو روی Duration بذارید
خیلی از تون ممنونم مرسی
خیلی ممنون میشم جواب بدین خیلی گیر این سوال هستم
سلام
ممنون از مطالب خوبتون
امکان استفاده از داده های یک شیت از یک فایل در شیتی از فایل دیگر هست؟
درود
بله این مقله رو مطالعه کنید
https://excelpedia.net/excel-external-link/
لطفا بگید چطوری میشه وقتی فرمی در گوگل طراحی کردیم که سوال چک باکس داره و چندین مورد انتخاب در هر سوال از طرف مخاطب فرم انجام میشه، چطور میشه با خروجی اکسل این فرم کاری کرد که در مورد ستون مربوط به سوال چک باکس، این اتفاق بیفته:
گزینه های مختلفی که مخاطب انتخاب کرده و همگی در یک ستون آمده در ستونهای مجزا بیاد؟
درود بر شما
منظورتون اینه که در ستونی که اطلاعات مختلفی (جواب ها) وجود داره چطور هر جواب بره داخل یک ستون؟
اگه اینه، هم میشه با پیوت انجام داد هم فرمول نویسی
بستگی ب شرایط دداره
سلام بله منظورم همینه. میشه هر دوش رو توضیح بدید؟
مقالات مربوط به ابزار Pivottable و تابع IF رو بخونید
برای فمرول در ۴ ستون فرمول بنویسید که هر بار یکیش رو در هر ستون بذاره
سلام
اگر زبان گوگل کروم فارسی باشه
گوگل شیت هم فارسی میشه
با تشکر
سلام
خیر ارتباطی به هم ندارند.
گوگل شیتم فارسیه چطور انگلیسی کنم
درود
یعنی چی فارسیه
کجاش فارسیه؟
سلام خسته نباشید منتوی گوگل شیت هر کاری که شما گفتید کردم اما باز دسترسی کامل کاربر بازه براش یعنی میخوام فقط بتونه کامنت بزاره ولی بازه براش کامل
سلام وقتتون بخیر
میخواستم ببینم چطور میتونم اعداد رو به فرمت فارسی تغییر بدم تو گوگل شیت؟
تو اکسل مشکلی نیست؛مشکلم با گوگل شیته
سلام حسنا جان
امکانش هست توی گوگل شیت بشه درج تاریخ اتوماتیک قرار داد،طوری که کاربر به محض وارد کردن داده در یک سلول تاریخ اون کار در یک سلول دیگه ثبت بشه ؟
درود
این کار و با circular reference و if اخل اکسل میشه انجام داد
گوگل شیت رو امتخان نکردم
با سلام و تشکر بابت مطالب خوبتون
بنده یه سوال داشتم خدمتتون
آیا در گوگل شیت با دسترسی چند کاربر مختلف امکان پیگیری اینکه کدام کاربر با دسترسی ویرایش اطلاعات را ویرایش کرده وجود داره یا خیر ؟
بله با زدن گزینه last edit میتونین کاملا به تغییرات کاربر ها بعد از هر تغییر دسترسی پیدا کنید و حتی recover کنین به تغییرات قبلی