
قبلا در معرفی عملگرهای اکسل، گفتیم با وجود اینکه علامتهای عملیات اصلی وجود دارند، معادل این عملگرها، توابعی با همین عملکرد نیز وجود دارد. مثلا تابع ضرب در اکسل ، تابع جمع و …
در این آموزش علاوه بر معرفی این توابع، مزیت استفاده از آنها رو هم خواهیم گفت.
تابع ضرب در اکسل | Product
این تابع عملیات ضرب رو در اکسل انجام میده. آرگومان های این تابع از جنس عدد است که هر تعداد عدد رو در این تابع بذاریم، در هم ضرب خواهد کرد.
مثال:
=Product(12,A2,5)
با فرض اینکه در سل A2 عدد ۱۰ داریم، نتیجه این تابع ۶۰۰ خواهد بود.
تابع تقسیم در اکسل | IMDIV
این تابع عملیات تقسیم رو در اکسل انجام میده. آرگومان های این تابع از جنس عدد است که معادل مقسوم و مقسوم علیه هست. البته ابن تابع عبارت های پیچیده تر رو هم میتونه تقسیم کنه اما در زمینه این مقاله، همین توضیح کفایت میکنه.
مثال:
=IMDIV(10,3)
نتیجه فرمول بالا ۳.۳۳۳۳۳۳ خواهد بود.
برای عملیات تقسیم، علاوه بر تابع IMDIV و عملگر /، توابع دیگری برای محاسبه اجزای تقسیم مثل خارج قسمت (Quotient) و باقیمانده (Mod) نیز وجود دارند. نکته خیلی مهم در مورد این تابع این هست که خروجی آن، متنی هست و به عنوان عدد شناخته نمیشه که باید یا در ۱ ضرب بشه یا از تابع Value استفاده بشه.
تابع جمع در اکسل | Sum
این تابع عمل جمع کردن رو در اکسل انجام میده و آرگومان های آن مشابه تابع ضرب است.
مثال:
=sum(3,-9,sum(2,4))
خروجی این تابع صفر خواهد بود.
با توجه به اینکه تفریق، همان جمع اعداد منفی است، تابعی برای تفریق نیز اختصاص داده نشده است. یا از – و یا اینکه اعداد مورد نظر رو در -۱ ضرب می کنیم و در تابع Sum قرار می دهیم.
تابع توان در اکسل | Power
این تابع عملیات به توان رسوندن رو انجام میده. آرگومان های این تابع به شرح زیر است:
Number: پایه توان. عددی که قرار است به توان عددی برسد.
Power: توان. عددی که پایه به توان آن میرسد.
مثال:
=Power(4,3)
خروجی این تابع ۶۴ خواهد بود. عدد ۴ به توان ۳ رسیده است.
تابع جذر | Sqrt
این تابع عملیات جذر گرفتن یا همان ریشه دوم عدد رو بر می گردونه.
مثال:
=Sqrt (64)
خروجی این تابع ۸ خواهد بود.
همونطور که مشاهده کردید این تابع فقط برای ریشه دوم عدد (جذر)، هست. برای محاسبه ریشه های دیگر عدد، از توان استفاده می کنیم. با توجه به منطق ریشه اعداد، ریشه سوم عدد ۶۴ رو به این صورت حساب میکنیم:
=Power(64,1/3)
توابع محاسبات اصلی در اکسل که عمدتا عملگرهای معادل هم دارند رو تشریح کردیم. مزیت استفاده از این توابع بجای عملگرها، این است که مدیریت این توابع و دیباگ کردن آن ها راحت تر هست. ولی به لحاظ عملکرد هیچ تفاوتی بین آنها نیست و اینکه فکر کنیم مثلا * با Product در نتیجه تفاوت خواهند داشت، اصلا درست نیست.